The Sisters 4: Ανεξαρτησία στην τουαλέτα – Η μετάβαση από την πάνα στο βρακάκι!

Οι περισσότεροι παιδίατροι ψυχολόγοι θα συμφωνήσουν ότι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσετε την διαδικασία της σταδιακής αφαίρεσης της πάνας είναι η Άνοιξη, για τους ευνόητους λόγους των λιγότερων ρούχων.

Ωστόσο, εφόσον βλέπετε το παιδί σας να νιώθει έτοιμο και πρόθυμο για το μεγάλο βήματα, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε…

Εγώ ως μητέρα μίλησα με ειδικό σύμβουλο για την αλλαγή αυτή στα παιδιά μου και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο συνήθως δημιουργεί ενθουσιασμό αλλά και πολύ άγχος στους γονείς. Το πόσο έτοιμο είναι ένα παιδί για αυτή τη μετάβαση, εξαρτάται από την σωματική και συναισθηματική ωριμότητα του. Γύρω στα 2 με 3 έτη περίπου, οι σφιγκτήρες ωριμάζουν και το παιδί αποκτά τον έλεγχο της ούρησης και της αφόδευσης. Παρ ’όλα αυτά, επειδή όπως είπαμε, το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, καλό είναι η απόφαση σας για το πότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τουαλέτας, να βασιστεί σε ορισμένα σημάδια, που το ίδιο το παιδί μας δίνει και μαρτυρούν πως είναι έτοιμο να δεχτεί το γιογιό.

Πολλά παιδάκια φοβούνται την τουαλέτα, είτε σαν χώρο είτε την ίδια την λεκάνη. Μπορείτε να κάνετε πιο διασκεδαστική την επίσκεψή τους εκεί είτε αφήνοντας μερικά βιβλία ή κόμικς στον χώρο για να χαζεύουν όταν θα κάθονται στο γιογιό είτε αγοράζοντας ένα γιογιό που παίζει μουσική κάθε φορά που το παιδί κάνει την ανάγκη του.

Εξοπλισμός: αποστειρωτικά, πανάκια βρακάκια Pampers Pants, βρακάκια, γιογιό, καθισματάκι τουαλέτας, σκαλοπατάκι για να μπορεί ν’ ανεβαίνει στην τουαλέτα, παντοφλάκια πλαστικά.

Εάν, ωστόσο, είστε στην αρχική φάση και επιβάλλεται να πάτε κάπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά πανάκια βρακάκια Pampers Pants, ώστε να προλάβετε κάποιο ατύχημα. Τα συγκεκριμένα πανάκια δεν επιτρέπουν στα ούρα ή στα κακά να βγουν έξω. Διαθέτουν Micro Pearls, που κλειδώνουν μακριά την υγρασία, προσφέρουν έως και 12 ώρες στεγνότητας και πιο γρήγορη & εύκολη αλλαγή. Εξάλλου, θετικό στοιχείο αυτών των πανιών είναι ότι το παιδί αισθάνεται ότι φοράει βρακάκι και όχι πάνα.

Λεπτές, με ανατομικό σχεδιασμό, διευκολύνουν στο δύσκολο στάδιο εκμάθησης της τουαλέτας, αφού ανεβοκατεβαίνουν εύκολα σαν κανονικό βρακάκι. Διαθέτουν Micro Pearls, που κλειδώνουν μακριά την υγρασία, προσφέρουν έως και 12 ώρες στεγνότητας και πιο γρήγορη & εύκολη αλλαγή. Μοιάζει πιο πολύ με παιδικό εσώρουχο παρά με πάνα!

Πάνες βρακάκια Pampers Pants
Έως και 12 ώρες στεγνότητας με πάνα-βρακάκι που φοριούνται εύκολα 2 απορροφητικές ζώνες: Απορροφούν άμεσα και απομακρύνουν την υγρασία από το δερματάκι του μωρού σας.

Πλήρης εφαρμογή : Ελαστική εφαρμογή περιμετρικά, γύρο από την κοιλίτσα και τα ποδαράκια, ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις κινήσεις του μωρού σας.

Υλικά που ‘αναπνέουν’: Με μικροπόρους που επιτρέπουν στην υγρασία να κινείται, από το εσωτερικό της πάνας, διατηρώντας το δερματάκι του μωρού σε κατάλληλες θερμοκρασίες.

Απαλές σαν βαμβάκι: Οι πάνες βρακάκια Pampers Pants είναι φτιαγμένες από υλικά απαλά σαν βαμβάκι, έτσι ώστε το μωράκι σας να νιώθει άνετα σαν να φορά κανονικό βρακάκι…

Έτσι για να ξέρουμε και τον τελικό στόχο μας!! Να φύγουμε από την πάνα, να περάσουμε στην πάνα – βρακάκι Pampers Pants και να φτάσουμε στο… βρακάκι!!!

Τις πρώτες μέρες της προσπάθειας προτιμότερο να περιοριστείτε στο σπίτι και να φοράτε στο παιδί σας ελαφρά ρούχα.

Στην αρχή χρησιμοποιήστε το γιογιό. Ακολούθως, καλό θα ήταν το παιδί να μάθει να κάθεται σε καθισματάκι που τοποθετείται στην τουαλέτα.

Τα παιδιά παραδειγματίζονται συνεχώς από τους μεγαλύτερους, και ιδίως από τους γονείς τους. Γι’ αυτό μπορείτε μερικές φορές να επιτρέπετε στο παιδί να μπαίνει στην τουαλέτα μαζί σας, για να σας βλέπει και να θέλει να κάνει και εκείνο το ίδιο.

Οι πάνες βρακάκια Pampers Pants κάνουν καλή δουλειά εφόσον ανεβοκατεβαίνουν εύκολα σαν βρακάκια. Να το ενθαρρύνεται συχνά να κάθεται στο γιογιό. Δεν χρειάζεται στην αρχή το γιογιό να είναι στην τουαλέτα. Μπορείτε είτε να το έχετε κοντά εκεί που παίζει το παιδί είτε στην αρχή να αγοράσετε 3-4 και να τα έχετε σε διαφορετικά σημεία στο σπίτι και ανά πάσα στιγμή που το παιδί θα θελήσει να μπορεί να πάει αρκετά γρήγορα καθώς στην αρχή δεν θα είναι εύκολο να κρατηθεί για αρκετή ώρα και ίσως να μην προλάβει και να απογοητευτεί. Με τον πέρασμα του χρόνου αφαιρείτε ένα ένα γιογιό μέχρι να μείνει ένα και μοναδικό στην τουαλέτα όπου θα πηγαίνει μόνο εκεί. Θα μπορούσε και μέσα στο σπίτι να είναι χωρίς πάνα και απλά όταν χρειάζεται γιογιό να κάθεται αμέσως. Στο γιογιό δεν μπορεί να καθίσει παραπάνω από 10 λεπτά και αν καταφέρει να καθίσει με επιτυχία πρέπει να επιβραβεύσετε το παιδί με έπαινο. Αν όμως δεν τα καταφέρει μην το κατηγορήσετε , δώστε του κίνητρο να προσπαθήσει καλύτερα την επόμενη φορά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σκληρά λόγια και τιμωρία αν το κάνει λάθος γιατί θα πάει πολύ πίσω το παιδί στην εκμάθηση, ενώ μια ομαλή μετάβαση θα έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Το γιογιό πρέπει να είναι συνεχώς προσβάσιμο και ορατό στο παιδί και εσείς πρέπει τουλάχιστον κάθε δύο ώρες να ρωτάτε το παιδί αν θέλει να το χρησιμοποιήσει, για να του το θυμίζετε και να μην κάνει πιπί στην πάνα.

Αν έχετε αγόρι, βάλτε μερικά δημητριακά (π.χ. αυτά που μοιάζουν με μικρά κουλουράκια) μέσα στο γιογιό και ζητήστε του να στοχεύσει σε αυτά όταν θα κάνει τσίσα. Αν έχετε κορίτσι μπορείτε να βάλετε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο γιογιό ώστε να ανυπομονεί η μικρή να δει το υγρό να χρωματίζεται κάθε φορά που θα κάνει πιπί της.

Τελικά, είναι στο χέρι του παιδιού το πότε θα θελήσει να βγάλει την πάνα. Γι’αυτό οι γονείς θα πρέπει να παρατηρήσουν τα σημάδια που θα τους δείξει, π.χ. ότι η πάνα του μπορεί να μείνει στεγνή για τουλάχιστον δύο ώρες, ότι μπορεί μόνο του να ανεβάσει και να κατεβάσει την πάνα-βρακί Pampers Pants και το παντελόνι του, ότι δυσανασχετεί όταν η πάνα του είναι βρεγμένη ή απλά ότι θέλει να αρχίσει να χρησιμοποιεί γιογιό ή την τουαλέτα.

Μην είστε, λοιπόν, πιεστικοί, αλλά να είστε έτοιμοι να του εμφανίσετε το γιογιό όταν δείτε αυτά τα σημάδια.

Η μετάβαση από την πάνα στο γιογιό, είναι μια διαδικασία, που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Αντί να σας αγχώνει, προσπαθήστε να την κάνετε όσο πιο διασκεδαστική και ευχάριστη μπορείτε.

Υποστηρίξτε και ενθαρρύνετε κάθε προσπάθεια του παιδιού και δείξτε κατανόηση και αισιοδοξία, σε κάθε ‘’ατύχημα’’ . Να είστε έτοιμοι για ατυχήματα! Είναι στο πρόγραμμα της εκμάθησης! Μη θυμώνετε, είναι φυσιολογικό να τα κάνει και πάνω του…

Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Κάποια τα καταφέρνουν πιο γρήγορα και άλλα δυσκολεύονται λίγο περισσότερο.

Δεν πρέπει να ανησυχείτε ούτε να απογοητεύεστε.

Δείξτε σεβασμό και εμπιστοσύνη, στις ανάγκες και τους προσωπικούς ρυθμούς ανάπτυξης του παιδιού σας.

Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Η μετάβαση στην τουαλέτα είναι σταθμός για το παιδί.

Με υπομονή, αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη και τα πανάκια βρακάκια Pampers Pants σύμμαχο θα είναι εύκολη η μετάβαση του παιδιού σας από το πανάκι στο βρακάκι!!!!