ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΟΥ!!

 «Έχει πέσει βόμβα εδώ μέσα!», «Συγύρισε το δωμάτιό σου!». Οι γονείς τις περισσότερες φορές παραπονιούνται πως τα παιδιά τους αφήνουν το δωμάτιό τους ασυγύριστο. Παραμένοντας ψύχραιμοι και βοηθώντας το παιδί, με απλούς και πρακτικούς τρόπους μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας.

  1. Βάλτε παράδειγμα τον εαυτό σας και το σπίτι σας. Ένα καθαρό σπίτι με καθαρούς γονείς, συνεπάγεται παιδία που θα θελήσουν να κρατήσουν καθαρά τα δωμάτια τους και τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε πρόγραμμα και χωρίς να το παραμελήσετε επιδιώξτε να το κάνετε μέρος της ρουτίνας σας και των παιδιών. Κάνοντάς το συνήθεια, θα παραμείνει στα παιδιά και στην ενήλικη ζωή.
  2. Καθοδηγήστε το παιδί σας δίνοντας οδηγίες για το τι πρέπει να συγυρίσει στο δωμάτιό του και πώς πρέπει να γίνει. Για παράδειγμα, πρώτα στρώσε το κρεβάτι σου, τα λερωμένα να τα βάλεις στο καλάθι, τα παιχνίδια στο κουτί, μάζεψε ότι υπάρχει στο πάτωμα, δίπλωσε τα ρούχα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται απλές οδηγίες για να μπορέσουν να οργανωθούν και να ανταποκριθούν. Φτιάξτε μια λίστα με εικόνες για την αρχή και σε κάθε ολοκλήρωση τις εργασίας βάλτε ένα .
  3. Φροντίστε τα δωμάτια των παιδιών να έχουν αποθηκευτικά κουτιά όπου θα μπαίνει μέσα το καθετί. Μπορείτε να φτιάξετε και ταμπελίτσες. Ακόμη, φροντίστε να υπάρχει ένα καλάθι για τα λερωμένα ρούχα. Τα καθαρά ρούχα θα ήταν καλό να κρεμάζονται χαμηλά, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν μόνα τους να τα ταχτοποιήσουν.
  4. Βάλτε μουσική και διασκεδάστε.
  5. Χαρίστε σε άλλα παιδιά παλιά ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, έτσι ώστε να μην γεμίζει ο χώρος με αχρείαστα πράγματα.

Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσετε την ώρα που θα γίνεται το καθάρισμα, να είστε τυπικοί και μην το αναβάλλετε. Ενισχύετε θετικά τα παιδιά σας όταν βλέπετε αποτελέσματα. Δώστε τους χρόνο έτσι ώστε να συνηθίσουν αυτή τη ρουτίνα. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά σας θα οργανωθούν, θα αναλάβουν υπευθυνότητα και θα μάθουν να βάζουν μια τάξη στο χώρο τους, σημαντικά εφόδια και για την ενήλικη ζωή.