ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ;

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, τα περισσότερα παιδιά αντιλαμβάνονται πως ο κόσμος γύρω τους είναι πολύχρωμος. Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τα χρώματα μόλις καταλάβουν ότι μερικά πράγματα είναι διαφορετικά από άλλα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα. Όταν το παιδί πηγαίνει προδημοτική θα πρέπει να αποκτήσει την ιδιότητα να ξεχωρίζει και να κατονομάζει τα χρώματα. Ξεκινήστε με τα απλά χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μπλε άσπρο και μαύρο και δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον του και τον γύρω κόσμο.

  1. Επιδιώξτε να χρωματίζετε με το παιδί σας δίνοντας οδηγίες του τύπου «Φτιάξε ένα κόκκινο σπίτι, ένα μπλε σύννεφο, δύο πράσινα δέντρα και ένα κίτρινο ήλιο». Η επανάληψη της δραστηριότητας θα φέρει αποτελέσματα.
  2. Καθώς σερβίρετε το φαγητό, αναφέρετε τα χρώματα π.χ κίτρινο τυρί, άσπρο ρύζι, πράσινο μπρόκολο και κόκκινη ντομάτα.
  3. Σε κάθε σας εξόρμηση μην χάνετε την ευκαιρία να ρωτάτε το παιδί για παράδειγμα « Τι χρώμα είναι το αυτοκίνητο;», «Τι χρώμα είναι το λουλούδι;».
  4. Παίξτε το παιχνίδι με τις κάλτσες. Πάρτε τη λεκάνη των ρούχων τοποθετήστε την στο κέντρο του δωματίου, δώστε στο παιδί σας τις κάλτσες του σε κουβαράκι (ενωμένες) και έπειτα ξεκινάτε το παιχνίδι. «Βάλε στη λεκάνη τις κόκκινες κάλτσες, τις κίτρινες» κτλ.
  5. Χωρίστε τα χρωματιστά μολύβια σε ποτηράκια.
  6. Ακούστε εκπαιδευτικά τραγούδια.
  7. Φτιάξτε μοτίβα με τα λέγκο ή άλλα κυβάκια.
  8. Φτιάξτε ένα βιβλίο τέχνης και χρωμάτων όπου το παιδί θα κολλά σε κάθε σελίδα εικόνες ή θα σχεδιάζει εικόνες με τα διάφορα χρώματα.
  9. Δημιουργήστε στο σπίτι κουτιά όπου στο καθένα θα τοποθετείτε αντικείμενα αναλόγου χρώματος. Κουμπιά, πόματα, κόλλες, καρτούλες, μπογιατισμένα βότσαλα κ.α

10.Φτιάξτε κεράσια ή φράουλες με κόκκινη πλαστελίνη, μπανάνες    με κίτρινη, αγγουράκια με πράσινη κ.α

11. Καθιερώστε κάθε μέρα μια μέρα χρώματος και ντυθείτε με το συγκεκριμένο χρώμα, χρωματίστε με το συγκεκριμένο χρώμα, φάτε κάτι που να έχει το συγκεκριμένο χρώμα.

     

Με υπομονή και αγάπη προς το παιδί, όλα είναι κατορθωτά!

Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει!