Είναι κακό τα παιδιά να μας βλέπουν χωρίς ρούχα;

Μπορεί να είμαστε όλη μέρα με τα μαγιό, μπορεί να παίζουμε ατελείωτα μπουγέλα με τα διδυμάκια μας και να περνάμε τέλεια, αλλά είναι τελείως διαφορετικό να βλέπουν τους γονείς τους γυμνούς μέσα στο σπίτι. Είναι άραγε αυτό τόσο κακό;

Δεν είναι θέμα πουριτανισμού ή συντηρητισμού αλλά εξαρτάται καθαρά από την ηλικίαστην οποία βρίσκονται τα δίδυμα παιδάκια σας.
Εάν είναι μικράκια ως 3 ετών:

Η συνήθεια αυτή σε τέτοιες ηλικίες είναι απολύτως αποδεκτή από τους παιδοψυχολόγους. Και να το γιατί:

-Βλέποντάς μας γυμνούς δημιουργείται ένα ισχυρό δέσιμο ενώ τους προσφέρεται συναισθηματική ασφάλεια.

-Μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο ότι το γυμνό σώμα δεν είναι κάτι κακό ή αμαρτωλό.

-Εξοικειώνονται με τη θέα του γυμνού και αποδέχονται το δικό τους σωματάκι.

-Μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς καταπίεση.

Από ποια ηλικία πρέπει να κόψουμε αυτή τη συνήθεια;

Όταν τα παιδάκια μας φτάσουν περίπου στα 4,5 έτη είναι η περίοδος κατά την οποία ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους. Και τότε:

-Βλέποντας γυμνό τον γονιό του ίδιου φύλου, το παιδί (ή τα παιδιά) ενδεχομένως να νιώσει ανταγωνιστικά καθώς θα συγκρίνει σημεία του δικού του σώματος με του γονέα.

Εάν βρίσκονται στην ηλικία που ξεκινάνε το σχολείο, καλό είναι να μην τα κάνει πια μπάνιο ο γονιός του αντίθετου φύλου- τα παιδιά ίσως νιώσουν ασυναίσθητα κάποια διέγερση που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν.

-Εάν παρατηρήσετε ότι αρχίζουν να νιώθουν ντροπή μπροστά στο γονιό του αντίθετου φύλου (π.χ. στο να βγάλουν τα ρουχαλάκια τους), σεβαστείτε το γεγονός και μην γεμίσετε τα παιδιά ενοχές.

Τα παιδιά πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι το σώμα τους τους ανήκει. Ότι μόνο ιδιωτικά και μόνο στη μαμά και στον μπαμπά το δείχνουμε, και όχι σε κάποιον τρίτο.

Και αυτά τα μηνύματα είναι τόσο σημαντικά για την ψυχοσύνθεση και τη σχέση τους με τους γύρω τους!

mytwins.gr