5 πράγματα που αξίζει να κάνετε καθημερινά στην άδεια λοχείας σας!

Είναι μια περίοδος μοναδική στη ζωή σας. Εκμεταλλευτείτε τη λοιπόν όσο μπορείτε περισσότερο για τον εαυτό σας και το μωρό.

Η περίοδος της άδειας λοχείας είναι γεμάτη με νέες συγκινήσεις, τρυφερότητα, αγάπη, αλλά και στρες και μοναξιά. Ιδιαίτερα αν γεννήσετε το φθινόπωρο ή το χειμώνα, μπορεί να βρεθείτε κλεισμένη μέσα στο σπίτι, τις ατελείωτες κρύες νύχτες, να βασανίζεστε από αμφιβολίες τύπου «είμαι αρκετά καλή μαμά;» αλλά και από πλήξη τις ώρες που το μωρό σας κοιμάται και ο σύντροφός σας δεν έχει επιστρέψει ακόμα από τη δουλειά.

Κάνοντας, ωστόσο τα παρακάτω 5 πράγματα, θα αξιοποιήσετε όσο μπορείτε περισσότερο αυτές τις μέρες, που στην πραγματικότητα δεν θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε ποτέ ξανά. Γιατί ακόμα και αν κάνετε δεύτερο παιδί, στην επόμενη άδεια λοχείας σας θα είστε τόσο απασχολημένη ώστε δεν θα καταλάβετε καν ότι βρίσκεστε σε άδεια από τη δουλειά!

1. Επικεντρωθείτε στην τωρινή σας «δουλειά», όχι σε εκείνη που σας περιμένει στο γραφείο.

Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα να μπείτε στον πειρασμό να ελέγχετε διαρκώς τα επαγγελματικά email σας, να τηλεφωνείτε σε συναδέλφους για να μάθετε πώς εξελίσσεται ένα πρότζεκτ που αφήσατε στη μέση ή ίσως ακόμα και να σκεφτείτε να κρατήσετε μια εξωτερική συνεργασία με την εταιρεία την περίοδο της άδειάς σας. Όμως τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία να αφοσιωθείτε στο μωρό σας απόλυτα και να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο που σας απομένει από τη φροντίδα του για να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας, όπως να κοιμάστε ή να βγαίνετε για έναν καφέ. Όταν επιστρέψετε στη δουλειά ο ελεύθερος χρόνος θα είναι πολυτέλεια, γιατί λοιπόν να είστε από τώρα διαρκώς στο τρέξιμο;

2. Συνδυάστε θηλασμό και βιβλία.

Αν το μόνο που θέλετε να κάνετε ενώ θηλάζετε το μωρό σας είναι να το κοιτάτε και να το θαυμάζετε, κανένα πρόβλημα. Αν, από την άλλη, η ώρα του θηλασμού τραβάει πολύ, μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε για να διαβάζετε παράλληλα ένα βιβλίο ή να παρακολουθείτε μια τηλεοπτική σειρά που έχετε αφήσει εδώ και μήνες στη μέση. Μην ανησυχείτε: με τον αντιπερισπασμό σας δεν θα κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί άσχημα!

3. Ντυθείτε και βγείτε έξω κάθε μέρα.

Και μόνο η κίνηση να βγάλετε τις πιτζάμες σας και να φορέσετε τα αγαπημένα σας ρούχα αρκεί για να σας φτιάξει τη διάθεση. Πόσο μάλλον αν τη συνδυάσετε με ένα μικρό περίπατο με το καρότσι ή, αν έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε για λίγο το μωρό σε κάποιον, με μια βόλτα με τις φίλες σας.

4. Αναζητήστε δραστηριότητες για μαμάδες και μωρά.

Ιδιαίτερα αν η άδεια μητρότητάς σας διαρκεί πολλούς μήνες, μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποιο πρόγραμμα baby swimming, baby yoga ή να μη χάνετε ευκαιρία να πηγαίνετε με το μωρό σας σε παραστάσεις βρεφικού θεάτρου. Τέτοιες δραστηριότητες θα γίνουν οι αφορμές για να βγαίνετε έξω, να ασκείστε και να γνωρίζετε άλλες μαμάδες που βρίσκονται στην ίδια φάση με εσάς.

5. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας.

Προτού γίνετε μητέρα το 24ωρό σας μπορεί να περιλάμβανε δεκάδες διαφορετικές δραστηριότητες. Τώρα όμως θα χρειαστεί να κατεβάσετε τον πήχυ, ιδιαίτερα αν ο σύντροφός σας λείπει πολλές ώρες από το σπίτι και δεν έχετε κάποια σταθερή βοήθεια π.χ. από γονείς και αδέρφια. Βάλτε λοιπόν στο πρόγραμμά σας περισσότερες εργασίες μικρής διάρκειας ή αρκεστείτε σε μία χρονοβόρο την ημέρα, χωρίς να νιώθετε τύψεις που έχετε γίνει λιγότερο «αποδοτική».

childit.gr