Τι πρέπει να τρώμε οι μανούλες που θηλάζουμε;

Αν θηλάζετε , το πιο πιθανό είναι να νιώθετε μια εξάντληση αλλά και μια απεριόριστη όρεξη για φαγητό! Τι πρέπει όμως να τρώμε εμείς οι μανούλες που θηλάζουμε;

Τώρα έχετε περισσότερη ανάγκη από σωστή διατροφή ακόμα και από όταν ήσαστε έγκυος. Ποιες είναι όμως οι κατάλληλες τροφές;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων η γυναίκα που θηλάζει πρέπει να περιλαμβάνει στη διατροφή της ποικιλία τροφίμων ενώ συστήνεται να προτιμά ιδιαίτερα προϊόντα ολικής αλέσεως και δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταναλώνουμε:

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Οι επιπλέον ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες μας καθώς και η ανάγκη μας για ασβέστιο πρέπει να καλύπτεται κυρίως από τα γαλακτοκομικά όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.

Πρωτεΐνη:

Την πρωτεΐνη τη βρίσκουμε σε τροφές όπως: το κρέας, το ψάρι, το αυγό, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης έτσι ώστε να διαφυλαχθούν οι αποθήκες σιδήρου.

Δημητριακά:

Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, το ρύζι, τα μακαρόνια και συστήνεται η κατανάλωση 5-7 μερίδων την ημέρα.

Φρούτα:

Καλό είναι να τρώμε 2-4 φρούτων κάθε μέρα, από τα οποία το ένα να είναι καλή πηγή βιταμίνης C, όπως το πορτοκάλι, τα μανταρίνια, οι φράουλες, το ακτινίδιο.

Λαχανικά:

Συστήνεται η κατανάλωση 3-5 μερίδων λαχανικών ημερησίως, μία από τις οποίες να είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Α, όπως: καρότα, ντομάτα, σπανάκι, και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Λίπη-έλαια:

Συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων ημερησίως, με έμφαση φυσικά στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Υγρά:

Πρέπει να πίνουμε 8-12 ποτήρια είτε νερό είτε φρέσκων χυμών, κάθε μέρα, ώστε να ενυδατώνουμε εσωτερικά τον οργανισμό μας και φυσικά να μην διψάμε.

mytwins.gr