Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Όταν κάνεις λόγο για εγκυμοσύνη, ο νους σου πάει κατευθείαν στις πιθανές αλλαγές που υφίσταται το σώμα σου. Με λίγα λόγια, σκέφτεσαι πρόσθετα κιλά, συχνοουρίες, αιμορροΐδες, πρήξιμο στα άκρα, έλλειψη ασβεστίου, πρωινές αδιαθεσίες κλπ.

Αυτό, όμως, που σίγουρα δεν σκέφτεσαι είναι ο τρόπος με τον οποίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του εγκεφάλου σου, επηρεάζοντας άλλες καθημερινές ενασχολήσεις σου, χωρίς φυσικά να το αντιλαμβάνεσαι.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλα ξεκινάνε από τις βιοχημικές διεργασίες που γίνονται στον γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο τους την έκκριση των ορμονών εκείνων που θα διασφαλίσουν την υγιή «συνύπαρξη» μητέρας και εμβρύου μέχρι τη στιγμή της γέννας.

Όμως αυτές οι βιοχημικές αλλαγές έχουν και κάποιες… παράπλευρες απώλειες, όπως είναι η ατσαλοσύνη, οι «λιγούρες» και οι εναλλαγές στη διάθεση.

Για παράδειγμα, είναι συχνό φαινόμενο στις εγκύους να σκοντάφτουν συχνότερα και να έχουν γενικότερα θέματα ισορροπίας. Αυτό εξηγείται βάσει σχετικών ερευνών, οι οποίες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα υφίσταται συνεχείς αλλαγές στην όρασή της, ενώ μεταβάλλεται και το κέντρο βάρους της.

Η αιτία για αυτό δεν είναι άλλη από την παρουσία νευρώνων, που χρειάζονται κάποιο διάστημα μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, στέλνοντας στον εγκέφαλο τα σωστά, τελικά, «σήματα».

Ειδικά για την… ατσαλοσύνη της γυναίκας κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της, υπεύθυνη είναι η ρελαξίνη, η οποία έχει σαν βασικό της ρόλο την χαλάρωση του σώματος και των μυών Αυτή είναι και η βασική αιτία των καουρών που βιώνουν οι περισσότερες έγκυες, καθώς ο σφιγκτήρας του οισοφάγου χαλαρώνει.

Οι «λιγούρες» και γενικότερα η τάση της εγκύου να τρώει διάφορες τροφές και σε περίεργους συνδυασμούς αποτελούν σημάδι για το τι ακριβώς λείπει από τον οργανισμό. Όπως τονίζουν σχετικά οι επιστήμονες, η όρεξη για φαγητά με αλάτι «μαρτυρά» την αφυδάτωση του οργανισμού ή την έλλειψη σε ηλεκτρολύτες. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι «λιγούρες» εμφανίζονται στο 60% των εγκύων.

Πάντως, οι ειδικοί τονίζουν ότι η εγκυμοσύνη είναι και μια περίοδος «θερμιδικής απενοχοποίησης» της γυναίκας, που σταματάει να προσέχει τη σιλουέτα της και τρώει οτιδήποτε της είχε λείψει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τέλος, οι συχνές και… ακατανόητες για τους απ’ έξω εναλλαγές στη διάθεση της εγκύου προέρχονται από δύο ορμόνες οι οποίες δημιουργούνται στον πλακούντα: Πρόκειται για τα οιστρογόνα και τα προοιστρογόνα, τα επίπεδα των οποίων – ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης – χτυπάνε… κόκκινο, με συνέπεια ακόμα και η ίδια η εγκυμονούσα να μην μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς της συμβαίνει.

Γενικότερα, αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι κατά την εγκυμοσύνη, η γυναίκα έχει ιδιαίτερα ανάγκη από ψυχολογική στήριξη, έχοντας στο πλευρό της μια δεμένη «ομάδα» (σύζυγος, γονείς, συγγενείς), η οποία είναι στο πλάι της, βοηθώντας την στην προσπάθεια που κάνει να φέρει στον κόσμο μια ακόμα ζωή.

boro.gr