Οι άλλοι σας κάνουν να νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά καλή μαμά;

Ένας άγνωστος στην παραλία σας κοιτάει αυστηρά επειδή αφήσατε το νήπιό σας να απομακρυνθεί δύο μέτρα από κοντά σαςγια να παίξει με την άμμο.

Η μαμά σας σας υπενθυμίζει διαρκώς πόσο αδύνατος είναι ο γιος σας «γιατί δεν ασχολείσαι αρκετά με τη διατροφή του». Μια συνάδελφός σας στο γραφείο καυχιέται για τα τελευταία κατορθώματα της κόρης της στο σχολείο, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί πόσο πίσω έχει μείνει η δική σας στις επιδόσεις της. Πιθανότατα κάποια στιγμή στη ζωή σας θα έχεις ζήσει ένα παρόμοιο σκηνικό, το οποίο σας κάνει να αισθάνεσαι ανεπαρκής ως μητέρα. Δεν συμβαίνει όμως μόνο σε εσάς.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε 475 γυναίκες με παιδιά 0 έως 5 ετών, τα δύο τρία των μαμάδων έχουν αισθανθεί σε κάποια φάση της ζωής τους να κατακρίνονται από τους γύρω τους για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Ποιοι είναι οι πιο… ένθερμοι επικριτές τους; Τα μέλη της ίδιας τους της οικογένειας (όπως οι δικοί τους γονείς ή τα πεθερικά τους).

Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είπαν, συγκεκριμένα, ότι δέχονται κριτική για τη μέθοδο πειθαρχίας που προσπαθούν να εφαρμόσουν το παιδί τους, ενώ γύρω στις μισές απάντησαν ότι κυρίως εισπράττουν την αποδοκιμασία για τη διατροφή του και το πρόγραμμα ύπνου του. Γύρω στο 40% των συμμετεχόντων σχολίασε ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο των άλλων για την επιλογή του είτε θηλάσει το παιδί του είτε να του δώσει γάλα του εμπορίου.

Ωστόσο, όπως σχολίασε μια από τους συγγραφείς της μελέτης, η Sarah Clark, η κριτική είναι μάλλον επιζήμια. «Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν την ένταση που βιώνουν οι μαμάδες καθώς οι γονεϊκές συμβουλές που εισπράττουν τις κάνουν να νιώθουν περισσότερο στρες παρά ασφάλεια. Όταν, δε, κάποιος μας συμβουλεύει χωρίς να του το έχουμε ζητήσει, μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν κάνουμε καλή δουλειά ως γονείς, και αυτό είναι επώδυνο», καταλήγει.

childit.gr