Παιδικά ποδήλατα: Τι να προσέξετε!

Ο ανοιξιάτικος καιρός προδιαθέτει για ατελείωτες βόλτες σε πάρκα και ακροθαλασσιές και τι καλύτερο για το παιδί σας από το να τις απολαύσει με το νέο του ποδήλατο.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες, οι τιμές κυμαίνονται από δεκάδες έως και εκατοντάδες ευρώ, όμως εσάς σας ενδιαφέρει η ασφάλεια και η εργονομία. Αν ετοιμάζεστε για μία τόσο σημαντική αγορά δείτε τι πρέπει -σύμφωνα με τους ειδικούς- να προσέξετε…

Πριν αγοράσετε παιδικό ποδήλατο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε στο ποδήλατο που θα αγοράσετε στο παιδί σας είναι το μέγεθος. Στα ποδήλατα ενηλίκων υπολογίζεται το μέγεθος του σκελετού ανάλογα με το ύψος του αναβάτη. Στα παιδικά, όμως, το μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας, ως εξής:

Ηλικία 3-5 ετών: Μέγεθος ρόδας 25,4-30,5 εκ. (10-12 ίντσες)
Ηλικία 4-7 ετών: Μέγεθος ρόδας 40,5 εκ. (16 ίντσες)
Ηλικία 6-13 ετών: Μέγεθος ρόδας 61 εκ. (24 ίντσες)
Ηλικία 10 plus: Μέγεθος ρόδας 66 εκ. (26 ίντσες)

Σημασία έχει επίσης και ο συντονισμός του παιδιού πάνω στο ποδήλατο, καθώς και η εμπειρία του σε αυτό. Αν, δηλαδή, ένα ψηλό παιδί δε νιώθει αυτοπεποίθηση στο ποδήλατο που του αναλογεί, θα πρέπει να επιλέξει ένα λίγο πιο μικρό. Αντίθετα, ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να είναι πολύ εξοικειωμένο με το ποδήλατο και να μπορεί να καβαλήσει και κάποιο μεγαλύτερο. Μία νέα μόδα είναι τα ποδήλατα χωρίς πετάλια, τα οποία κυλούν με τα πόδια των παιδιών. Σκοπός των ποδηλάτων αυτών είναι να ανακτήσουν τα παιδιά πιο γρήγορα και εύκολα ισορροπία και να μην χρειαστούν μεγαλώνοντας βοηθητικές ρόδες (δείτε ένα τέτοιο ποδήλατο παρακάτω).

Η ασφάλεια είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας κατά την αγορά παιδικού ποδηλάτου. Έτσι, δεν θα πρέπει να πάρετε στο παιδί ένα αρκετά μεγαλύτερο ποδήλατο για να το έχει και στο μέλλον, καθώς μπορεί να πέσει ή μπορεί να του είναι δύσκολο να το κουμαντάρει. Το παιδί, λοιπόν, πρέπει να κάθεται καλά στη σέλα και τα δύο του πόδια να πατούν με άνεση στο έδαφος.

Τέλος, οι ειδικοί του Cyclist.gr συμβουλεύουν τους γονείς να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ποδήλατα. Εξηγούν ότι τα σιδερένια ποδήλατα είναι μεν πιο οικονομικά, αλλά τα αλουμινένια είναι πιο ελαφριά, άρα πιο ασφαλή για να τα κουμαντάρει το παιδί. Επίσης, σε μεγαλύτερες ηλικίες που θα αγοραστεί ποδήλατο με ταχύτητες, αυτές θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία του, να έχουν ελαφριά γρανάζια και καλά πατήματα, που να προστατεύουν τις αρθρώσεις του παιδιού.

Το καλό παιδικό ποδήλατο είναι μία επένδυση που αξίζει τα λεφτά της. Άλλωστε, όταν το παιδί μεγαλώσει και το ποδήλατο δεν είναι πια κατάλληλο για την ηλικία του, μπορείτε πάντα να το πουλήσετε ή να το δώσετε στο μικρότερο αδερφάκι του!

mama365.gr