Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη; Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές, όπως και οι συμβολισμοί.

Τα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

Συστατικά
  • 20 αυγά
  • 3-4 καλές χούφτες από φλούδες κρεμμυδιών
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ξίδι
Εκτέλεση
Το βάψιμο των αυγών του Πάσχα, εκτός από τις μπογιές που βρίσκουμε στα μαγαζιά, μπορεί να γίνει και με πολλά υλικά που τα βρίσκουμε στο σπίτι! Για να πετύχουν οι βαφές με αυτά τα φυσικά υλικά πρέπει να έχουμε υπομονή γιατί είναι μία διαδικασία που διαρκεί πολύ!

  • Παίρνουμε αρκετά απο τα φλούδα των κρεμμυδιών, τρεις τέσσερις καλές χούφτες, και τα βάζουμε μαζί με κρύο νερό και 1/2 ποτήρι κρασιού ξίδι μέσα σε μία πλατιά κατσαρόλα.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και βλέπουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
  • Καθαρίζουμε καλά τα αυγά μας. Διαλέγουμε ανοιχτόχρωμα αυγά για να φαίνονται πιο έντονα τα χρώματα.
  • Βάζουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση, με μία τρυπητή κουτάλα, προσεχτικά για να μη σπάσουν. Φέρνουμε ξανά σε βρασμό και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσει το νερό, βάζουμε την κατσαρόλα όλη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα τα αφαιρούμε τα αυγά, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα στολίζουμε σε ένα καλάθι!
Tip
Αν θέλουμε μπλε αυγά, κάνουμε την ίδια διαδικασία με κόκκινο λάχανο! Αν θέλουμε κίτρινα, με κουρκουμά! Από τα κίτρινα κρεμμύδια παίρνουμε κόκκινο χρώμα και από τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουμε ένα βυσσινοκαφέ χρώμα!

akispetretzikis.com

The post Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη; appeared first on mycooking.com.cy.