Πώς θα προετοιμάσετε ένα παιδί που θα χειρουργηθεί!

Είναι μια κατάσταση την οποία τρέμουν και ενήλικες, πόσο μάλλον ένα μικρό παιδί. Από τη στιγμή που είναι ανέφικτο να αποφευχθεί, πρέπει να το προετοιμάσετε ψυχολογικά με τον καλύτερο τρόπο:

Περιττό να πούμε ότι βασική προϋπόθεση για να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί είναι να το αφήσετε ανεπηρέαστο από το δικό σας άγχος. Ανθρώπινο και λογικό είναι να νιώθετε ανησυχία εν όψει του χειρουργείου, όμως μην ξεχνάτε ότι προτεραιότητα έχει το παιδί σε όλα τα επίπεδα.

  • Για να ηρεμήσετε λίγο (στα πλαίσια του εφικτού), ενημερωθείτε αναλυτικά από το γιατρό για το τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη επέμβαση, καθώς και για το κομμάτι της αποκατάστασης. Με το να έχετε σφαιρική εικόνα, είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθείτε κάπως ψυχολογικά, για να μπορέσετε κι εσείς με τη σειρά σας να στηρίξετε το παιδί.
  • Μιλήστε στο παιδί με καθησυχαστικό τρόπο για όσα πρόκειται να ζήσει. Διαβεβαιώστε το ότι είναι για καλό αυτό που θα γίνει, ότι δε θα πονέσει καθόλου και πως άλλα παιδάκια έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο. Αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παράδειγμα από τον κύκλο σας, χρήσιμο θα ήταν να το επικαλεστείτε για να του δείξετε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί και τόσο.
  • Μια ακόμα χρήσιμη κίνηση θα ήταν να γνωρίσετε έγκαιρα το παιδί με το γιατρό για να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια έχοντας μιλήσει μαζί του. Όπως και να το κάνουμε, είναι διαφορετικό για την ψυχολογία του μικρού σας να τον έχει συναναστραφεί στοιχειωδώς και άλλο να τον γνωρίσει τη μέρα της επέμβασης.
  • Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι θα το περάσετε όλο αυτό μαζί και να μη βάλει ούτε μια στιγμή με το μυαλό του ότι θα είναι μόνο του. Μπορεί για εσάς να είναι αυτονόητο, για το παιδί όμως καθόλου.
  • Προσαρμόστε τις απαιτήσεις σας σε ρεαλιστικά επίπεδα. Μην πιστέψετε ότι κάνοντας όλα τα παραπάνω, το παιδί θα είναι χαλαρό και ήρεμο όσο πλησιάζει η μέρα της επέμβασης, σίγουρα όμως θα του προσφέρετε τονωτικές ενέσεις στην ψυχολογία του για να το διαχειριστεί λίγο καλύτερα.

mother.gr