Μαμάδες, σταματήστε να νιώθετε τύψεις!

Μια ανάρτηση στο Facebook που έγινε viral δίνει δύναμη σε όσες γυναίκες χάνουν τον ύπνο τους επειδή ανησυχούν πως δεν κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για το παιδί τους.

Η μητρότητα μπορεί να γίνει μια ανεξάντλητη πηγή τύψεων, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν τις ενοχές στο τσεπάκι τους. Έτσι, ακόμα και τις νύχτες που το παιδί σας κοιμάται σαν πουλάκι, ίσως εσείς να δυσκολεύεστε να κλείσετε μάτι επειδή σκέφτεστε διαρκώς ότι κάτι κάνατε λάθος που ο γιος/η κόρη σας δεν κάνει εύκολα φίλους/φοβάται να μπει στη θάλασσα/έπεσε και γρατζούνισε το γόνατό του στην παιδική χαρά/το μεσημέρι άφησε λίγο φαγητό στο πιάτο του.

Χαρακτηριστικό δείγμα ενοχικής μαμάς είναι μια Αμερικανίδα blogger, η Constance Hall, που έγραψε πριν από λίγο καιρό στο Facebook ότι όταν κάποια φίλη τής σχολίασε ότι είναι «πολύ καλή μαμά», εκείνη της απάντησε: «ένιωσα να κοροϊδεύω τον κόσμο. Της είπα ότι δεν νιώθω ότι είμαι καλή μαμά. Τα παιδιά μου με τρελαίνουν, χάνω την υπομονή μου και όταν πέφτω για ύπνο το βράδυ αναρωτιέμαι πού θα βρω το κουράγιο για μία ακόμη μέρα».

Ωστόσο στη συνέχεια η Hall παράθετε την αποστομωτική απάντηση που της έδωσε η φίλη της και μάλλον γι’ αυτό η ανάρτησή της έγινε viral (κοινοποιήθηκε πάνω από 118.000 φορές), αγγίζοντας πολλές ευαίσθητες χορδές:

«“Τα μωρά κλαίνε, έτσι επικοινωνούν. Τα νήπια τσιρίζουν, τα παιδιά γκρινιάζουν, οι έφηβοι παραπονιούνται. Ξέρεις κάτι, όμως; Είναι καλύτερο από το να σιωπούν.

Είναι τα σιωπηλά παιδιά, τα φοβισμένα νήπια, οι έφηβοι που δεν γυρίζουν σπίτι και οι γονείς που δεν επικοινωνούν με τα παιδιά τους αυτοί που με κάνουν να ανησυχώ”, μου είπε η φίλη μου, που είναι και παιδοψυχολόγος. Και έτσι, ένιωσα ξανά ότι είμαι καλή μητέρα».

Η απάντηση που έδωσε η φίλη της Constance δεν αποκάλυπτε κάποια μεγάλη, άγνωστη μέχρι πρότινος αλήθεια. Αλλά το μόνο που χρειαζόμαστε, μερικές φορές, για να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε είναι μια υπενθύμιση πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ακόμα και αν ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα μας κυριεύσουν ξανά οι αμφιβολίες.

Πηγή: childit.gr