Ελλιπής ύπνος στα παιδιά: Οι επιπτώσεις στο βάρος τους

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που δεν κοιμούνται επαρκώς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το βάρος τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου αύξανε τη διατροφική πρόσληψη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας την ημέρα του περιορισμένου ύπνου και την επομένη.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που κοιμούνταν τακτικά για λίγο το απόγευμα, στερήθηκαν περίπου 3 ώρες ύπνου μια ημέρα και κρατήθηκαν ξύπνια πέρα από την τακτική ώρα ύπνου.

bigstock Child Sleeps 58674035

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα παιδιά με έλλειψη ύπνου κατανάλωσαν περίπου 20% περισσότερες θερμίδες από ότι συνήθως.

Τα παιδιά συνέχισαν να καταναλώνουν αυξημένες θερμίδες τη δεύτερη ημέρα της έρευνας όταν τους επετράπη να κοιμηθούν όσο χρειάζονταν.

Αν και επέστρεψαν στα αρχικά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης και υδατανθράκων, κατανάλωναν 14% περισσότερες θερμίδες συνολικά και 23% περισσότερα λιπαρά.

Τα ευρήματα είναι ανάλογα με αυτά άλλων μελετών σε ενήλικες και εφήβους που επιβεβαιώνουν αυξημένη πρόσληψη θερμίδων τις ημέρες με περιορισμένο ύπνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πώς η απώλεια ύπνου συνδέεται με την παχυσαρκία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Sleep Research.

Πηγή: onmed.gr