Παιδική παχυσαρκία μια νέα μάστιγα!

Aυτό να έχει επίδραση τόσο στην υγεία τους όσο και στην ψυχολογία τους. Ένα παχύσαρκο παιδί αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στην καθημερινότητά του. Τα προβλήματα αυτά εστιάζονται κυρίως στο ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα παιδιά στις δραστηριότητές τους με την ίδια ευκολία όπως επίσης και στον ρατσισμό που υφίσταται από τα υπόλοιπα παιδιά. Δυστυχώς τα παιδιά παρόλο που είναι αξιαγάπητα, πολλές φορές μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα σκληρά με κάποιον συμμαθητή τους. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές και στην περίπτωση ενός παχύσαρκου παιδιού. Επίσης, η παιδική παχυσαρκία έχει μεγάλη επίπτωση και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού. Έτσι το παιδί μπορεί να παρουσιάζει προβλήματα αυτοεκτίμησης ή να έχει αρκετά χαμηλή αυτοπεποίθηση. Γιατί όμως η παιδικά παχυσαρκία έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις; Ποιες είναι οι αιτίες που όλο και περισσότερα παιδιά γίνονται παχύσαρκα και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν αυτό το φαινόμενο; 

Γιατί η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις;

Κατά την εκτίμησή μας, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις είναι η εξής:

Ελλιπείς ενημέρωση των γονέων

Οι γονείς δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών τους που έχουν η υπερφαγία ή η “σαβουροφαγία”. Το παιδί σε πολλές οικογένειες τρώει ότι ακριβώς τρώνε και οι γονείς του. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, το φαγητό που τρώνε οι γονείς είναι εντελώς ανθυγιεινό για αυτούς, πόσο μάλλον για το παιδί τους. Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών στο τέλος γίνεται συνήθεια και το παιδί αρχίζει να παίρνει βάρος όλο και περισσότερο. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα διότι δεν θεωρούν ότι είναι κάτι που θα πρέπει να τους ανησυχήσει επειδή και οι ίδιοι είναι στην ίδια κατάσταση και θεωρούν ότι δεν έχουν πάθει τίποτα.

Μίμηση

Τα παιδιά μιμούνται αυτό που κάνουν οι γονείς. Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς συμβουλεύουν να μην κάνει κάτι το παιδί τους ενώ οι ίδιοι το κάνουν. Τα πράγματα όμως δεν λειτουργούν έτσι. Τα παιδιά συνήθως κάνουν αυτό που βλέπουν να κάνουν και οι γονείς και όχι αυτό που τους συμβουλεύουν οι γονείς. Στην περίπτωση της παχυσαρκίας και της υπερφαγίας, είναι πολύ πιο δύσκολο να προστατευτεί ένα παιδί όταν οι γονείς του λίγο πιο δίπλα καταναλώνουν αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες.

Πειρασμοί

Οι πειρασμοί για ένα παιδί όσον αφορά διάφορα παχυντικά τρόφιμα είναι πολύ πιο πολλοί σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια. Έτσι … προϊόντα όπως σοκολάτες, γαριδάκια, αναψυκτικά, γλυκά, κ.τ.λ. βρίσκονται σε άφθονες ποσότητες και το παιδί μπορεί να τα καταναλώσει σε απεριόριστες ποσότητες τις ώρες που δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία των γονέων. Όλα όμως τα τρόφιμα αυτά είναι εντελώς παχυντικά και αν δεν καταναλώνονται με μέτρο τότε είναι πολύ πιθανόν το παιδί να προστεθεί στη λίστα με τα παχύσαρκα παιδιά.

Έλλειψη άσκησης

Τα παιδιά έχουν πολλές περισσότερες υποχρεώσεις όσον αφορά την εκπαίδευση του νου με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραμελείται η σωματική άσκηση που προσφέρουν τα παιχνίδια, η γυμναστική, διάφορα αθλήματα, κ.τ.λ. Τα παιδιά πλέον δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο να παίξουν και να καταναλώσουν πολλές θερμίδες δεδομένου ότι τα διαβάσματα και τέτοιου είδους δραστηριότητες καταλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου. Το σχολείο, το φροντιστήριο, οι ξένες γλώσσες, κ.τ.λ. είναι ασχολίες που απαιτούν πολύ χρόνο (σχεδόν όλη την ημέρα). Πολλές φορές δεν μένει αρκετός χρόνος για παιχνίδι.

Τεχνολογία

Η τεχνολογία επηρεάζει αρνητικά το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας. Το παιδί πολλές φορές αντί να παίζει μπάσκετ στις αλάνες προτιμάει να παίζει μπάσκετ στο playstation. Αντί να κάνει ποδήλατο προτιμάει να οδηγάει ράλι στον υπολογιστή, κ.τ.λ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες είναι καθιστικές και δεν καταναλώνουν πολλές θερμίδες. Το αποτέλεσμα είναι το παιδί να αυξάνει σε βάρος. Καλό είναι οι γονείς να θέτουν ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τον χρόνο που θα ξοδεύεται καθημερινά σε τέτοιες δραστηριότητες.

Κίνδυνοι

Δυστυχώς οι κίνδυνοι που υπάρχουν σήμερα είναι πολύ περισσότεροι από ότι παλαιότερα. Στα παλαιότερα χρόνια οι γονείς άφηναν τα παιδιά να παίζουν στην γειτονιά ώρες ατελείωτες χωρίς να ανησυχούν ιδιαίτερα. Στα σημερινά χρόνια οι κίνδυνοι είναι πολλοί και για αυτό πολλοί γονείς προτιμούν να περιορίσουν τα παιδιά για τη δική τους ασφάλεια. Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο γίνονται λιγότερο δραστήρια όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας (λιγότερο τρέξιμο, λιγότερα παιχνίδια).

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποτρέψουν το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας;

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να περιορίσουν την παιδική παχυσαρκία είναι φυσικά να λάβουν υπόψη τους όλους τους παραπάνω λόγους και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση αλλάζοντας τις παραμέτρους. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν και οι ίδιοι τη σοβαρότητα του θέματος καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παχυσαρκία τόσο στην υγεία των παιδιών όσο και στην ψυχολογία τους. Αν κατανοήσουν την έκταση του προβλήματος, τότε σίγουρα θα είναι σε θέση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν το φαινόμενο. Η στροφή προς την υγιεινή διατροφή και το παιχνίδι είναι ένας συνδυασμός που επίσης μπορεί να βοηθήσει πολύ την κατάσταση.