Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη!

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πονοκέφαλος στις εγκύους οφείλεται στην υπερβολική ένταση, το στρες και το ιστορικό ημικρανίας, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μπορεί να «υποκρύπτουν» κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η Κρίστι Ρέβελ, γυναικολόγος και μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Princess Anne του Σαουθάμπτον, τονίζει ότι σε ποσοστό 90% ο πονοκέφαλος κατά την εγκυμοσύνη δεν αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα, όμως παραμένει ένα 10% που απαιτεί την προσοχή των ειδικών. Αυτό το μικρό ποσοστό αφορά σε υποκείμενες νευρολογικές παθήσεις.

Σε έκθεση που δημοσιεύει στην επιθεώρηση TOG (The Obstetrician and Gynaecologist), η Δρ Ρέβελ ανέλυσε τις πιθανές αιτίες που πυροδοτούν τον πονοκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη αλλά και κατά το πρώτο διάστημα μετά τη γέννα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δηλώνει η γιατρός, ο πονοκέφαλος δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ενοχλητικό σύμπτωμα και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Ωστόσο, μερικές επικίνδυνες παθήσεις μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα φαινομενικά αθώο πονοκέφαλο. Μερικές από αυτές είναι η φλεβική θρόμβωση στο κεφάλι και η αυξημένη πίεση εντός του κρανίου (ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση).

Η Ρέβελ προειδοποιεί επίσης ότι οι εγκυμονούσες που πάσχουν από συχνές ημικρανίες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο προεκλαμψίας. Η πάθηση αυτή οδηγεί σε άνοδο της αρτηριακής πίεσης και απώλεια σημαντικής ποσότητας πρωτεϊνών μέσω των ούρων, με αποτέλεσμα τις επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Πηγή:onmed.gr