Πώς θα ξεπεράσεις την τοκοφοβία!

 

Μια χαρά είναι μέσα στην κοιλιά σου, πού να μπαίνεις στη διαδικασία να γεννήσεις τώρα!

Οι περισσότερες γυναίκες φοβούνται τον τοκετό, κυρίως την πρώτη φορά. Και μολονότι όλοι θα σου δώσουν συμβουλές για το τι πρέπει να πάρεις μαζί σου στο μαιευτήριο, πώς να ετοιμάσεις το δωμάτιο του μωρού ή πώς να προετοιμάσεις το σώμα σου για τη γέννα, σπάνια κάποιος ασχολείται με την ψυχολογία της γυναίκας που πρόκειται να γεννήσει. Ούτε καν η ίδια.

Το πρώτο που πρέπει να σκέφτεσαι είναι πως είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι και πως δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι. Σε έρευνα που έγινε το 2007, όλες οι έγκυες που συμμετείχαν ένιωθαν φόβο σε κάποιο βαθμό, μάλιστα το 22% είχε σκεφτεί να ζητήσει να γεννήσει με καισαρική, εξαιτίας του άγχους που προκαλέσει η ιδέα του τοκετού. Σε ακραίες περιπτώσεις, το άγχος αυτό αγγίζει τα όρια της «τοκοφοβίας» όπως ονομάζουν οι ψυχολόγοι τον υπερβολικό φόβο ενόψει του τοκετού.

Αν και ο όρος είναι σχετικά καινούριος –καταγράφηκε το 2000 από  τους ψυχιάτρους Κριστίνα Χόφμπεργκ και Ίαν Μπρόκινγκτον– η έννοια του φόβου αυτού θεωρείται ότι υπάρχει όσο υπάρχει το ανθρώπινο γένος.