Είναι ασφαλής η χρήση χρωμάτων στην εγκυμοσύνη;

Τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να σε εκθέσουν σε διάφορες χημικές ουσίες. Όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιο τρόπο οι χημικές ουσίες και οι διαλύτες που χρησιμοποιούνται στις βαφές επηρεάζουν το αγέννητο μωρό σου. Είναι δύσκολο να μετρηθεί ποια είναι η ποσότητα των διαφόρων ουσιών που απορροφά το σώμα, οπότε έτσι δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς κινδύνους για τις μέλλουσες μητέρες.
Είναι πιθανό η έκθεση σε χημικούς διαλύτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης μωρού με γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός. Μην ανησυχήσεις αν έχεις κάνει ήδη ένα κομμάτι της διακόσμησης πρόσφατα. Η ποσότητα της έκθεσης σε χημικές ουσίες είναι πολύ υψηλότερη και επικίνδυνη για κάποιον που εισπνέει διαλύτες σε τακτική βάση.
Αν ανησυχείς παρ’όλα αυτά, η απλούστερη και ασφαλέστερη επιλογή είναι να αφήσεις κάποιον άλλο να κάνει τα βαψίματα ή να το αφήσεις εντελώς μέχρι να γεννηθεί το μωρό. Να θυμάσαι βέβαια, ότι οι ίδιες προφυλάξεις ασφαλείας ισχύουν για το νεογέννητο. Μην το βάλεις σε ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, όσο δελεαστικό και αν είναι ένα πρόσφατα διακοσμημένο δωμάτιο, έτοιμο για την άφιξη του!
Αν αποφασίσεις τελικά να βάψεις το δωμάτιο μόνη σου, πάρε τις ακόλουθες προφυλάξεις:
Φόρεσε ειδική μάσκα για βάψιμο, γάντια, μακρύ παντελόνι και ένα μακρυμάνικο πουκάμισο για να προστατεύσεις το δέρμα σου. Μην τρως ή πίνεις κατά τη διάρκεια της εργασίας. Αυτό θα αποτρέψει τη λήψη οποιασδήποτε χημικής ουσίας που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα ή το ποτό σου. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ένα χρώμα που να περιέχει λίγες ή μηδενικές πτητικές οργανικές ενώσεις. Αφιέρωσε περιορισμένη χρονική διάρκεια για την εργασία. Όταν τελειώσεις, άνοιξε τα παράθυρα και ποτέ να μην κοιμάστε σε φρεσκοβαμμένο δωμάτιο.
Αν έχεις τη ζωγραφική σαν χόμπι, φρόντισε ότι εργάζεσαι σε καλά αεριζόμενο χώρο, να κάνεις τακτικά διαλείμματα και προσπάθησε να χρησιμοποιείς ακουαρέλα ή ακρυλικά χρώματα και όχι λαδομπογιές.
Το ξύσιμο ή τρίψιμο οποιουδήποτε είδους χρώματος δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στους κινδύνους που παραμονεύουν από τα χρώματα με βάση τον μόλυβδο, το οποίο χρησιμοποιούνταν συνήθως πριν από τη δεκαετία του 1970. Αν ξύσεις χρώμα μολύβδου μπορεί να εισπνέεις τη σκόνη, η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για εσένα και το μωρό.