Τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά σας να είναι οικονομικά ανεξάρτητα!

Οι γονείς ασκούν ως γνωστόν, την μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά τους και αν αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο θα τα επηρεάσετε και στον οικονομικό τομέα:

  1. Καθιερώστε μια ημέρα του »όχι» στο σήμερα και » ναι » στο αύριο.

Πρέπει να βάλετε την οικονομική ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα στην καθημερινότητά σας. Αν για παράδειγμα το παιδί σας, σας ζητήσει να κάνετε κάτι που είναι αρκετά ακριβό εξηγήστε του ότι δεν θα το κάνετε γιατί μαζεύετε χρήματα πχ για τις διακοπές του επόμενου μήνα. Έτσι θα του διδάξετε πως μερικές φορές λέμε όχι σε πράγματα που θέλουμε τώρα, για να απολαύσουμε καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

  1. Αφήστε τα να κάνουν οικονομικά λάθη

Μπορείτε να τα αφήνετε να ξοδεύουν το χαρτζιλίκι τους σε πράγματα που θέλουν. Έτσι θα αποκτήσουν οικονομικές ικανότητες και θα ξοδεύουν τα χρήματά τους με λογική και χωρίς να ζητάνε συνεχώς. Αν κάνουν και κάποιες »άχρηστες» αγορές θα μάθουν να ξοδεύουν τα χρήματά τους σε πράγματα που πραγματικά χρειάζονται.

  1. Δείξτε τους ότι η δουλειά αμείβεται.

Μπορείτε να τους μιλάτε για τα οικονομικά μέσω του φαγητού . Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε να κάνει μια δουλειά όπως το να μαζέψει τα παιχνίδια του και έπειτα να του δώσετε το αγαπημένο του γλυκό. Έτσι θα ξεκινήσει το παιδί σας να καταλαβαίνει πως η σκληρή δουλειά αμείβεται. Αργότερα θα μάθει πως το ίδιο γίνεται και με τα χρήματα.

  1. Καθιερώστε τον 24ωρο κανόνα.

Αν το παιδί σας επιμένει να αποκτήσει κάτι πάρα πολύ καθιερώστε τον 24ωρο κανόνα. Πείτε του να περιμένει 24 ώρες και να σκεφτεί αν πραγματικά το χρειάζεται. Μπορεί να το σκεφτεί καλύτερα και να συνειδητοποιήσει ότι δεν το θέλει τελικά. Βέβαια μπορεί και να συνεχίσει να το θέλει να το αγοράσει αλλά όπως και να χει θα το εφαρμόζει αργότερα όταν μεγαλώσει και θα σκέφτεται πιο ώριμα και λογικά.

  1. Τα τρία βάζα των χρημάτων

Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να του διδάσκετε από μικρή ηλικία και να του εξηγήσετε την πραγματική αξία των χρημάτων και πως τα χρησιμοποιούμε για διάφορους σκοπούς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3 διαφορετικά βάζα για χρήματα: ένα για ώρα ανάγκης, ένα για αγορές, και ένα για αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Την τελευταία μέρα της εβδομάδας αποφασίστε σε ποιο βάζο θα βάλετε τα χρήματα και ότι δεν πρέπει να αγοράζετε κάτι εκτός αν υπάρχουν χρήματα στο βάζο. Έτσι το παιδί σας θα μάθει να μαζεύει χρήματα για το μέλλον, να αγοράζει αυτά που πραγματικά χρειάζεται αλλά και να δίνει χρήματα σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

  1. Δείξτε τους την τιμή αλλά και τον τρόπο

Αν το παιδί σας θέλει να αγοράσει κάτι έστω και μικρής αξίας μπορείτε να του πείτε να γράψει την τιμή σε ένα τετράδιο και να αρχίσει να μαζεύει χρήματα για το αγοράσει. Έτσι θα εκτιμήσει την αξία των χρημάτων και όταν αγοράσει αυτό που ήθελε μόνο με δικά του χρήματα θα νιώσει πολύ περήφανο για τον εαυτό του και για την οικονομία που έκανε.