Το παιδί μου αυνανίζεται: Γιατί το κάνει και τι πρέπει να κάνω;

 Ο παιδικός αυνανισμός είναι αρκετά συχνός στην παιδική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θεωρείται μια φυσιολογική συμπεριφορά σε παιδιά όλων των ηλικιών. Τα παιδιά συχνά αρχίζουν τον αυνανισμό στην ηλικία των 18 μηνών. Ο αυνανισμός τείνει να κορυφώνεται μεταξύ των 3 με 5 χρόνων. Στη συνέχεια μειώνεται σε συχνότητα μέχρι και την εφηβεία.

Πολλοί γονείς εκπλήσσονται ή και συγκλονίζονται όταν βρίσκουν τα παιδιά τους να αυνανίζονται. Ωστόσο, θα πρέπει οι γονείς να έχουν κατά νου ότι ο αυνανισμός γενικά δεν προκαλεί καμιά σωματική ζημιά στα παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα προβλήματα οφείλονται μόνο όταν οι ενήλικες αντιδρούν υπερβολικά.

Ας δούμε τους λόγους που τα παιδιά αυνανίζονται και τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς όταν εντοπίσουμε πως το παιδί μας αυνανίζεται σε συστηματική βάση.

 

Γιατί τα παιδιά αυνανίζονται;

  1. Για ευχαρίστηση: Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα ότι αισθάνονται καλά όταν αυνανίζονται και επαναλαμβάνουν τη συμπεριφορά αυτή για να πάρουν ξανά την ευχαρίστηση.
  1. Για χαλάρωση και ηρεμία του εαυτού: Για πολλά παιδιά, ο αυνανισμός μειώνει την ένταση. Αυτά τα παιδιά μπορεί να αυνανίζονται όταν είναι αναστατωμένα, κουρασμένα, βαριεστημένα ή αγχωμένα.
  1. Για σκοπούς εξερεύνησης σώματος: Πολλά παιδιά θα αυνανιστούν ως μέρος της φυσικής περιέργειας που έχουν για το σώμα τους.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

1. Αγνοήστε αυτή τη συμπεριφορά: Ο αυνανισμός είναι, παρόλα αυτά, μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα περισσότερα παιδιά. Οι γονείς μπορούν να κατεργαστούν αυτό το θέμα με ρεαλισμό. Οι γονείς δεν θα πρέπει να προσπαθούν να σταματήσουν τον αυνανισμό με τιμωρία, με απειλές ή με επιπλήξεις. Αν το κάνουν, διατρέχουν το κίνδυνο να δώσουν στα παιδιά τους την ιδέα ότι τα γεννητικά τους όργανα είναι κακά ή βρώμικα.

2. Παραμείνετε ήρεμοι: Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθούν να μην αντιδρούν υπερβολικά. Θα πρέπει επίσης να έχουν κατα νου, ότι καμιά σωματική βλάβη δεν θα επέλθει ως αποτέλεσμα του αυνανισμού. Εάν οι γονείς αντιδράσουν υπερβολικά, μπορεί να θέσουν στα παιδιά τους φόβο για το σώμα τους.

3. Μην εκπλαγείτε: Ο αυνανισμός στα μικρά παιδιά είναι μια κοινή και απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.

 

Τι κάνουμε όταν τα παιδιά μας αυνανίζονται σε δημόσιους χώρους

Ο αυνανισμός είναι κάτι που πρέπει να γίνεται ιδιωτικά. Τα περισσότερα παιδιά, ωστόσο, δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών συμπεριφορών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν. Οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον αυνανισμό σε δημόσιους χώρους όπως κάνουν και με άλλες μη αποδεκτές συμπεριφορές των παιδιών τους σε δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα το σκάλισμα της μύτης.

Παρακάτω σας παρέχουμε συγκεκριμένες συμβουλές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον αυνανισμό σε δημόσιους χώρους.

– Εξηγήστε: Αν οι γονείς ανακαλύψουν ότι τα παιδιά τους αυνανίζονται σε δημόσιο χώρο θα πρέπει να αναφέρουν στα παιδιά τους ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνεται μόνο ιδιωτικά, για παράδειγμα στο υπνοδωμάτιο τους ή στο μπάνιο. Οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν λέξεις όπως, «Είναι εντάξει να το κάνουμε αυτό στο μπάνιο ή στην κρεββατοκάμαρα αλλά όχι στην υπεραγορά ή στο σχολείο που υπάρχουν γύρω άλλοι άνθρωποι». Οι γονείς θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην επικρίνουν, να μην γκρινιάζουν και να μην τιμωρούν τα παιδιά τους. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά αυτή με ρεαλισμό.

– Προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις: Οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους κάποιο αντικείμενο να κρατούν με τα χέρια τους ενώ βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, μπορούν να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή των παιδιών τους από τον αυνανισμό προτείνοντας κάποια άλλη διασκεδαστική δραστηριότητα που έχει να κάνει με τα χέρια π.χ. να παίξουν με μια μπάλα.

– Να είστε συνεπείς: Αν τα παιδιά, για παράδειγμα, αυνανίζονται στο χώρο του σχολείου, τότε οι γονείς θα πρέπει να επεξεργαστούν μια λύση με το διευθυντή και τη δασκάλα του σχολείου. Είναι σημαντικό ότι η συμπεριφορά αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο τόσο από τους γονείς όσο και από το προσωπικό του σχολείου.

 

Πότε θα πρέπει να αναζητείσετε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας

Σε σπάνιες περιπτώσεις η συνήθεια του αυνανισμού μπορεί να είναι μια ένδειξη άλλων ψυχολογικών προβλημάτων. Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν ένα ειδικό ψυχικής υγείας π.χ. εγγεγραμμένο ψυχολόγο εφόσον:

–          O αυνανισμός παρεμβαίνει στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των παιδιών

–          Οι τεχνικές για μείωση του αυνανισμού σε δημόσιους χώρους έχουν αποτύχει

–          Οι γονείς έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για τη σωματική και ψυχική υγεία και ευημερία των παιδιών τους

–          Οι γονείς αισθάνονται ότι τα παιδιά τους είναι πιθανόν να μην αυνανίζονται αλλά ξύνουν ή τρίβουν την περιοχή των γεννητικών τους οργάνων λόγω δυσφορίας. Μπορεί να είναι 
             δυνατό τα παιδιά αυτά να έχουν μια λοίμωξη ή εξάνθημα

–          Ο αυνανισμός είναι μια σταθερή, συχνή και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατα νου, ότι στις περίσσοτερες περιπτώσεις ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά στην παιδική ηλικία. Πολύ σπάνια είναι δείκτης κάποιου άλλου προβλήματος.