Έχω πολύ μικρή κοιλιά για το μήνα μου. Να ανησυχώ;

 

Μόλις μπήκα στον 7ο μήνα και η κοιλιά μου είναι πολύ μικρή. Βλέπω άλλες εγκύους στον ίδιο μήνα με πολύ μεγαλύτερη κοιλιά και με έχει πιάσει μεγάλη ανησυχία μήπως κάτι δεν πηγαίνει καλά με το μωρό. Οι εξετάσεις β’ επιπέδου βγήκαν καλές, αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο πως η κοιλιά μου είναι τόσο μικρή. Υπάρχει κάποια άλλη εξέταση που πρέπει να κάνω;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν έχετε μικρότερη κοιλιά από ότι πρέπει. Το κάθε έμβρυο έχει το δικό του δυναμικό ανάπτυξης. Το μέγεθος που αποκτά η κοιλιά σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο σωματότυπός σας, από το πόσα κιλά έχετε πάρει στην εγκυμοσύνη, και από τη θέση του εμβρύου. 

Αν η ανάπτυξη του εμβρύου σας, όπως τεκμηριώνεται από την υπερηχογραφική εξέταση, είναι η αναμενόμενη, δηλαδή αν το εκτιμώμενο βάρος του είναι αυτό που αναλογεί στην εβδομάδα της εγκυμοσύνης, και παράγοντες όπως η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η μορφολογία του πλακούντα και η αιμάτωση του εμβρύου βρίσκονται στα φυσιολογικά επίπεδα, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στην αντίθετη περίπτωση που ανιχνευτεί κάποια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου, η παρακολούθηση θα γίνει περισσότερο εντατική, και ο στόχος είναι να παραμείνει το έμβρυο στη μήτρα όσο το δυνατό περισσότερο για να φτάσει τις 37 εβδομάδες και να αποκτήσει βάρος, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι η παραμονή του μέσα στη μήτρα δεν εγκυμονεί κινδύνους, όπως στην περίπτωση της πλακουντιακής ανεπάρκειας.