Το παιδί μου είναι αριστερόχειρας!

 

Πολλές μητέρες «ανησυχούν» γιατί το παιδί τους είναι αριστερόχειρας λόγω του ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και γιατί παρατηρούν ότι το παιδί γράφει και χειρίζεται κάποια πράγματα διαφορετικά. Γιατί να σας τρομάζει τόσο το διαφορετικό που στην ουσία δεν είναι καν ανησυχητικό; Παλαιότερα οι αριστερόχειρες αναγκάζονταν να γράφουν με το δεξί χέρι γιατί ήταν το «καλό» χέρι. Σήμερα αυτές οι αντιλήψεις έχουν ξεπεραστεί. Τι πραγματικά συμβαίνει με τους αριστερόχειρες;

Θα πρέπει να πούμε ότι τα παιδιά στην ηλικία των 2-3 χρονών χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια στις καθημερινές τους δραστηριότητες και μόνο στην ηλικία των 5-6 μπορούμε να γνωρίζουμε αν το παιδί μας είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας. Η διαφορά μεταξύ των δύο βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια. Το δεξί ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για τις αριστερές κινήσεις του σώματος και αντίστροφα το αριστερό για τις δεξιές κινήσεις. Οπόταν στους δεξιόχειρες κυριαρχεί το αριστερό ημισφαίριο. Παρόλα αυτά με βάση τις έρευνες στους αριστερόχειρες δεν είναι ξεκάθαρο πιο ημισφαίριο υπερνικά. Σε ορισμένους κυριαρχεί το αριστερό, σε άλλους το δεξί και σε ορισμένους τα δύο ημισφαίρια «συνεργάζονται. Ταυτόχρονα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι στους περισσότερους ανθρώπους, είτε δεξιόχειρες είτε αριστερόχειρες, το κυρίαρχο ημισφαίριο στη γλώσσα είναι το αριστερό και ότι οι μαθησιακές δυσκολίες δεν συνδέονται άμεσα με την αριστεροχειρία.

Οι αριστερόχειρες μπορεί να δυσκολεύονται, να δέσουν τα κορδόνια τους, να χειριστούν τον ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να κρατήσουν σωστά το βελόνι στο ράψιμο και να κόψουν ευθεία με το κοινό ψαλίδι, παρόλα αυτά διακρίνονται σε αθλήματα όπως το μποξ, το τένις, το βόλεϊ και το πινγκ-πονγκ χωρίς αυτό να σημαίνει πω ς οι δεξιόχειρες δεν τα καταφέρνουν εξίσου το ίδιο. Επίσης το δεξί ημισφαίριο συνδέεται με την φαντασία και την καλαισθησία, τη μουσική, την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την ηθοποιία. Όπως έχει προαναφερθεί αυτές οι πληροφορίες δεν είναι απόλυτες γιατί και ένας δεξιόχειρας μπορεί να έχει κλίση στα παραπάνω.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν τρανταχτές διαφορές μεταξύ αριστερόχειρων και δεξιόχειρων. Όσο είναι μικρό όμως το παιδί βοηθήστε το με το γράψιμο, να κρατά σωστά το μολύβι και να έχει το χαρτί παράλληλο με το χέρι του έτσι ώστε να βλέπει αυτά που γράφει και να μην γυρίζει τον καρπό προς τα μέσα. Μην είστε αυστηροί με την φορά των γραμμών στα γράμματα και κάνετε το παιδί να νιώθει άνετα και όχι μειονεκτικά επειδή είναι αριστερόχειρας!