Συμβουλές για να σταματήσει το παιδάκι σας να βρέχεται τα βράδια!

 Αν το παιδάκι σας δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης. Απλά έχει άλλο ρυθμό και κάνει ότι είναι για εκείνο φυσιολογικό. Τώρα είναι ο  κατάλληλος καιρός εποχιακά να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να βρέχεται τα βράδια…..

 Άλλωστε, για να μάθει να «κρατιέται» χρειάζεται να μην κοιμάται τόσο βαθειά, ώστε η ουροδόχος κύστη να στείλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι γέμισε κι εκείνος να στείλει πίσω την εντολή να μην ανακουφιστεί. Παράλληλα, το μόλις εκπαιδευμένο στην τουαλέτα παιδάκι σας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακαλύψει έναν τρόπο να σφίξει τους απαίδευτους ακόμα μύες για να μην συμβεί κάποιο… μικροατύχημα ενώ κοιμάται. Δύσκολο επίτευγμα για ένα τόσο μικρό πλασματάκι!

Η πιο απλή λύση που μπορείτε να δώσετε είναι συνεχίσετε να φοράτε πάνες-βρακάκια στο παιδί σας μέχρι να είναι σωματικά έτοιμο να παραμένει στεγνό κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Εάν το παιδί ξυπνάει στεγνό για ένα μικρό χρονικό διάστημα 3-4 μέρες  και εάν πηγαίνει τουαλέτα με το που ξυπνάει. Αυτό σημάνει ότι το παιδί σας είναι έτυμο να αποχωριστή την πάνα το βράδυ.

 Αν θέλετε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην βρέχεται το βράδυ (είτε περιμένοντας μέχρι τα 5 είτε ξεκινώντας πιο νωρίς) εφαρμόστε τις παρακάτω συμβουλές χωρίς πίεση και άγχος.

Αφήστε ένα φωτάκι τουαλέτας ανοιχτό και ετοιμάστε το παιδικό κάθισμα λεκάνης ή το γιογιό για να μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς κανένα μικροατύχημα.

Προμηθευτείτε αδιάβροχο υπόστρωμα για το κρεβάτι του.

Πείτε στο παιδί σας πως μπορείνα σας ξυπνήσει σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια,

Προσφέρετε το τελευταίο ρόφημα της ημέρας μια ώρα πριν πέσει για ύπνο.

Μάθετε στο μικρό σας  πως η επίσκεψη στην τουαλέτα θα ολοκληρώνει τη ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Φροντίστε να προσφέρετε αρκετά ροφήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην διψάει το βράδυ.

Αν η τουαλέτα είναι μακριά από το δωμάτιό του, τοποθετήστε ένα γιογιό στο υπνοδωμάτιο.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή το γιογιό όταν ξυπνάει το βράδυ.

Ενθαρρύνετέ το, επίσης, να επισκέπτεται την τουαλέτα αμέσως μόλις ξυπνήσει το πρωί.

Υιοθετήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για τη χρήση της τουαλέτας και την κατανάλωση ροφημάτων ένα μήνα πριν αποχωριστεί την πάνα – βρακάκι.

Αν έχει βρέξει το κρεβάτι του, προσπαθήστε να διαπιστώσετε ποια χρονική στιγμή βρέχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανασηκώστε το μικρό σας ενώ κοιμάται και βάλτε το στην τουαλέτα τις ώρες που έχετε διαπιστώσει ότι συνήθως βρέχεται.  

Έχετε υπομονή, μην εκνευρίζεστε και μην το κάνετε να νιώθει άσχημα. Επίσης μην ανησυχείτε αν το παιδί σας παρόλο που είναι 4 ή 5 χρονών συνεχίζει να βρέχεται το βράδυ. 

Φυσικά, εάν κάνατε τα παραπάνω χωρίς αποτέλεσμα μπορείτε να επιμείνετε για ακόμα δύο εβδομάδες. Εάν ούτε τότε τα καταφέρετε δεν έχετε παρά να γυρίσετε ξανά στις πάνες και να ξαναδοκιμάσετε σε έναν μήνα. Μην σας ανησυχεί ή σας τρομάζει το πισωγύρισμα. Το σημαντικό είναι να έχετε υπόψη πως το να παραμείνει στεγνό κατά την νύχτα είναι απλά ζήτημα χρόνου!

Τέλος καλό είναι να γνωρίζεται ότι στατιστικές παραδέχονται πως το 15% των 5χρονων βρέχει το κρεβάτι του τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα