Συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτους. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα.

Το μεσημεριανό φαγητό είναι χωρίς λάδι, πρόχειρο, συμμετέχοντας ενεργά στην Άκρα Ταπείνωση του Χριστού.

Κάποιοι βάζουν σε ένα ποτήρι ξύδι και πίνουν τρεις γουλιές γιατί έτσι πότισαν και το Χριστό.

Σούπα βελουτέ με ταχίνι και πλιγούρι

Συστατικά
  • 1 καρότο μεγάλο
  • 1 πράσο το άσπρο μέρος του
  • 1 ντομάτα χωρίς φλούδα και σπόρους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • ¼ από μία μέτρια σελινόριζα
  • 1 πατάτα μέτρια
  • 100 γρ. πλιγούρι
  • 60 γρ. ταχίνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 4 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μπούκοβο και σουσάμι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  • Κόβουμε το καρότο αφού το έχουμε καθαρίσει σε λεπτές κάθετες φέτες.
  • Κόβουμε το πράσο σε φέτες πάχους 2 εκ. και τη ντομάτα σε κύβους. Τα ρίχνουμε όλα σε μία κατσαρόλα μαζί με το κύβο λαχανικών, το θυμάρι και ρίχνουμε 1,5 λίτρο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Όταν βράσουν καλά, με μία κουτάλα παίρνουμε δόσεις από τη σούπα και ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό μπλέντερ και τα πολτοποιούμε και τα διαλύουμε τελείως.
  • Κάθε δόση που ετοιμάζουμε την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
  • Επιστρέφουμε το μείγμα με τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Ανάβουμε πάλι το μάτι σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Καλό θα ήταν να σκεπάσουμε με ένα καπάκι την κατσαρόλα.
  • Μόλις βράσει και το πλιγούρι σβήνουμε το μάτι, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το ξύσμα λεμονιού.
  • Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε σιγά σιγά με μία κουτάλα λίγο από τη σούπα μας μέσα στο μπολ (όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο).
  • Αδειάζουμε το μείγμα του ταχινιού μέσα στην κατσαρόλα με τη σούπα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
  • Σερβίρουμε με μπούκοβο και λίγο καβουρδισμένο σουσάμι.
  • Σε περίπτωση που η σούπα μας, βγει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι για να την αραιώσουμε.

Πιλάφι  με αρακά χωρίς λάδι. Συνταγή Νηστίσιμη χωρίς λάδι
ΥΛΙΚΑ
½   κιλό  ρύζι  για πιλάφι
½   κιλό   αρακά ή ανάμεικτα λαχανικά
2     καρότα
2     ντομάτες
1     κρεμμύδι
½   ματσάκι  άνιθο, αλάτι,  πιπέρι
σακούλα  ειδική  για  τον φούρνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζετε τα καρότα, το  κρεμμύδι και τα κόβετε μικρά κομμάτια.  Πλένετε τον αρακά και τρίβετε τις ντομάτες. Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά και τα βάζετε στη σακούλα.  Με μια καρφίτσα ανοίγετε τρύπα στο πάνω μέρος της και τη βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε στους 170ο  για  1 ώρα.
Φράζετε το ρύζι, το στραγγίζετε, γαρνίρετε με τον αρακά. Σερβίρεται ζεστό.

ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο κριθαράκι
3-5 κουταλιές ταχίνι
1 λεμόνι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε να είναι η σούπα μας.

  1. Όταν αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και το κριθαράκι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά.

  2. Σε ένα μπωλ διαλύουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά το κριθαράκι και όταν αυτό πάψει να κοχλάζει παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό της σούπας και το ρίχνουμε στο ταχίνι. Ανακατεύουμε συνεχώς προσθέτοντας όπως είπαμε παραπάνω το νερό μέχρι να αραιώσει αρκετά.

  3. Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα μας ανακατεύοντας καλά.

ourlife.gr

The post Συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή χωρίς λάδι appeared first on mycooking.com.cy.